Urán

Viete, že: 

  • Urán je siedma planéta od Slnka a podľa rozmerov tretia najväčšia
  • je pomenovaný podľa gréckeho praboha Urana - vládcu nebies, ktorý sa zrodil bez otca z matky zeme Gaie, s ktorou splodil dvanásť Titanov. Najmladší z nich, Kronos (= Saturn) ho zvrhol z trónu a prehlásil sa za vládcu. 
  • obehne okolo Slnka zhruba raz za 84 rokov
  • je vzdialený od Slnka 2,87 miliardy kilometrov, teda 19,2 krát ďalej ako Zem
  • ako jediná z planét má neobvykle veľký sklon osi k rovine obehu okolo Slnka. Je takmer kolmo sklonený, takže sa na svojej dráhe "kotúľa". 
  • na každom póle je 42 rokov deň a rovnako dlho noc
  • vďaka metánu vo vrchných vrstvách atmosféry je pohlcovaná červená farba a Urán získava charakteristickú modrozelenú farbu

  • ako všetky veľké planéty, aj Urán má okolo seba prstence

  • okolo planéty obieha zatiaľ 15 pomenovaných mesiacov a najmenej 6 ďalších, zatiaľ s dočasnými označeniami. Povrchy veľkých mesiacov tvoria prevažne vodíkový ľad a skalnatý materiál tmavej farby. Názvy mesiacov sú podľa postáv zo Shakespeareových a E. A. Popeových diel: Miranda, Ariel, Umbriel, Titania, Oberon... 

  • dosiaľ navštívila Urán jediná sonda Voyager 2 začiatkom roka 1986. Vďaka vyvíjajúcej sa pozorovacej technike však môžeme planétu pozorovať pomocou Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu.

  • spolu s Neptúnom  patrí medzi plynné a aj medzi ľadové obry

  • život na Uráne podobný tomu pozemskému je vylúčený, nakoľko nemá pevný povrch. Kvôli extrémne nízkym teplotám by sa musela prípadná obývateľná zóna nachádzať hlboko v atmosfére planéty.

Pozdrav z Uránu

Pri hľadaní zaujímavostí o planéte Urán sme sa dozvedeli, že jej vnútro je pravdepodobne zložené predovšetkým z ľadu a kamenia. Keďže povrchová teplota Uránu je -214°C, je jasné, že život na tejto planéte nie je možný. Napriek tomu sme si z virtuálnej návštevy tejto studenej planéty priniesli malý suvenír vo forme "zmrzliny vo vrecku".

Potrebovali sme:

  • pol šálky mlieka
  • pol šálky smotany na šľahanie
  • 5 lyžičiek cukru
  • vanilkový cukor
  • pol šálky kuchynskej soli
  • dve šálky ľadu (môže byť aj viac)
  • litrové a štvorlitrové uzatvárateľné vrecko

Postup:
Vložili sme cukor, mlieko, smotanu a vanilkový cukor do menšieho vrecka a dobre ho uzavreli. Do väčšieho vrecka sme dali dve šálky ľadu a pol šálky kuchynskej soli. Menšie vrecko sme vložili do väčšieho. Mierne sme triasli vreckom 10 - 15 minút, alebo pokiaľ sa jeho obsah nezmenil na tuhú hmotu = zmrzlinu. My sme namiesto väčšieho vrecka použili vedierko (nezohnali sme štvorlitrové uzatvárateľné vrecko), ale výsledok bol rovnaký. Náramne sme si pochutnali, dokonca sme si niekoľkokrát vystáli rad na ďalšiu porciu. Určite doporučujeme vyskúšať!